Rada Európy vyzýva Putina, aby nepodpísal zákon o nepovolených zhromaždeniach

06.06.2012 Celý región

Štrasburg/Brusel 6. júna (TASR) - Monitorovací výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) dnes prostredníctvom svojich spravodajcov pre Rusko vyzval ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby nepodpísal kontroverzný zákon, ktorý 150-násobne zvyšuje pokuty za účasť na nepovolených zhromaždeniach.

Spravodajcovia monitorovacieho výboru PZ RE pre Rusko Andi Gross zo Švajčiarska a György Frunda z Rumunska najskôr zaslali výzvu členom hornej komory ruského parlamentu, Rady federácie, aby nenasledovali príklad Štátnej dumy, ktorá v utorok toto legislatívne opatrenie prijala.

Návrh legislatívy zvyšuje maximálnu výšku pokuty pre ľudí, ktorí sa zúčastnia na nepovolenom zhromaždení, z 2000 rubľov (48,50 eura) na 300.000 rubľov (7271 eur). Pre verejných činiteľov sa najvyššia pokuta zvýšila na 600.000 rubľov (14.542 eur).

Rada federácie však dnes kontroverzný zákon podporila a teraz sa čaká už len na podpis prezidenta Putina.

"Toto opatrenie spochybní slobodu slova a slobodu zhromažďovania. Bude symbolom stratenej príležitosti na posilnenie demokratického procesu v Ruskej federácii," uviedli spravodajcovia pre Rusko vo svojej výzve.

Zároveň poukázali, že prijatie zákona bude znamenať zastavenie dynamického procesu aktivizácie občianskej spoločnosti, ktorá bola zaznamenaná v poslednom polroku po predošlých masových demonštráciách.

"Dynamická aktivita spoločnosti má byť využívaná na presadzovanie reforiem, a nie, aby bola zakazovaná," upozorňuje sa v správe PZ RE.

Podľa správy spravodajcov pre Rusko v tejto krajine už existuje dobre zavedený systém demokratických štandardov a súdnych postupov aj pre nepovolené zhromaždenie davu ľudí, najmä keď dochádza k násilnostiam či škodám na majetku, a netreba zavádzať nové, prísnejšie postupy.

Zákon dnes po krátkej rozprave podporilo 132 členov Rady federácie, proti hlasoval len jeden. Poslanci dolnej komory, Štátnej dumy, ho schválili v utorok pred polnocou po asi 11-hodinovej debate pomerom hlasov 241:147.

Ruskí opoziční aktivisti vyjadrili obavy, že nový zákon o zhromažďovaní zhorší napätie v ruskej spoločnosti a neponechá verejnosti priestor pre slobodné vyjadrenie.
 

Vyberte región